Gdy najpierw w kącikach ust pojawia się przesuszenie, a później sącząca się nadżerka trzeba szybko działać. Charakterystyczne objawy to ból i pieczenie powodujące dyskomfort podczas rozmowy oraz spożywania posiłków. W dodatku ujmują nie tylko urody, ale też negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i pewność siebie. Zajad, inaczej zapalenie kątów ust, to dość nieprzyjemna dolegliwość. Sa sygnałem, że coś w naszym organizmie zaczyna działać nieprawidłowo. Dlaczego powstają? Jakie są skuteczne sposoby leczenia bolesnych nadżerek są najskuteczniejsze?

Zajady a opryszczka

Zajady to stany zapalne często mylone są z opryszczką wargową, której geneza jest zupełnie inna. Objawy opryszczki są o wiele bardziej nieprzyjemne – najpierw na pograniczu skóry i błony śluzowej ust odczuwalne jest swędzenie i pieczenie, po których pojawia się zaczerwienienie i wiele bolesnych pęcherzyków z płynem surowiczym, które po kilku dniach pękają, tworząc nadżerki, a następnie strup. Przyczyną tych zmian jest wirus Herpes simplex typu 1, który przenosi się drogą kropelkową i czeka w naszym organizmie w uśpieniu na jego osłabienie.

Wywoływana jest przez wirus i powstaje na pograniczu skóry i błony śluzowej ust. Zajady z kolei zaczynają się od przesuszonej skóry: pojawia się zaczerwienienie, które przekształca się w powierzchowne pęknięcia w jednym lub obu kącikach ust. Zmianom mogą towarzyszyć bolesne nadżerki. Wysuszona skóra pęka, tworzą się drobne bąbelki wypełnione płynem surowiczym, które następnie pękają, tworząc bolesne, nieswędzące i trudno gojące się ran występują w okolicy kącików ust, mogą mieć one podłoże bakteryjne bądź grzybicze, nie zaś wirusowe, jak w przypadku opryszczki.

Jakie są przyczyny powstania zajadów?

Zajad to pierwszy sygnał, że w naszym organizmie zaczyna się dziać coś niepokojącego. Często powstają podczas zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego i pojawiają się pod wpływem silnego lub długotrwałego stresu. Najbardziej znaną z przyczyn powstawania zajadów to niedobór witaminy B2. Aby tego uniknąć, warto wzbogacić swoją dietę w produkty zawierające tę witaminę, np. pieczywo pełnoziarniste, jaja, chudy nabiał, orzechy i migdały, nasiona roślin strączkowych.

Zajady pojawiają się również po terapii antybiotykami, kiedy to zwalczane są wszystkie bakterie obecne w naturalnej florze bakteryjnej jelit. Te „dobre” bakterie uczestniczą m. in. w procesach syntezy witamin, w tym witamin z grupy B. Skutkiem przyjmowania antybiotyków może być więc zaburzenie tego procesu, a co za tym idzie – niedobór witaminy B2, odpowiedzialnej za zapobieganie powstawaniu zajadów.

Wilgotne i ciepłe okolice ust to idealne środowisko dla rozwoju grzybów i bakterii. Takim infekcjom sprzyjają m.in niewłaściwa higiena jamy ustnej, przesuszenie ust, częste ich oblizywanie a także korzystanie z aparatów ortodontycznych i protez. Aby temu zapobiec, warto pamiętać o codziennym myciu zębów oraz języka i regularnym wymienianiu szczoteczki oraz prawidłowej pielęgnacji ust.

Leczenie zajadów

Najlepszym sposobem na uniknięcie zajadów jest utrzymywanie zdrowej, zbilansowanej diety i spożywanie pokarmów zawierających żelazo i białko. Niezwykle ważne jest przyjmowaniu regularnie napojów, aby nawilżyć ciało od wewnątrz i uniknąć w ten sposób wysuszenia błon śluzowych. Należy także dbać o kondycję ust i ich okolic, często nawilżać skórę i nie dopuszczać do jej pękania. Najlepiej także powstrzymać się od oblizywania ust, szczególnie w okresie zimowych, gdy cienka skóra ust dodatkowo narażona jest na działanie mrozu. Jednak, gdy już się pojawią warto wdrożyć suplementację. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w witaminę B2. Jest doskonałym źródłem są także sery – twarogowe i żółte – oraz kasza jaglana. Aby uzupełnić braki witaminy B2 warto sięgnąć także po migdały, szpinak, tłuste ryby, fasolę, groch i grzyby.

Jednym z najlepszych sposobów leczenia zajadów jest utrzymanie obszaru zakażonego bakteriami lub grzybami w czystości i suchości, by skóra nie została ponownie zainfekowana.  Warto zaopatrzyć się w specjalne maści, które zawierają klotrimazol.

Można pokusić się także o domowe sposoby na zajady, np. nakładać na kąciki ust papkę z drożdży, bogatą w witaminy z grupy B, czy plasterek ogórka lub aloesu o działaniu. W walce z zajadami świetnie spiszą się również czosnek rozgnieciony na konsystencję papki i stosowany miejscowo oraz miód, które ma działanie regeneracyjne.

Coraz częściej do walki z tą nieprzyjemną przypadłością poleca się olejek lawendowy oraz olejek herbaciany. Warto spróbować tej metody, gdyż olejki są naturalnym sposobem, aby uniknąć leczenia farmakologicznego.

Aby na dobre pozbyć się zajadów, warto wzmocnić odporność i zadbać o to, co się je. Prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w warzywa i produkty pełnoziarniste, dostarcza organizmowi witamin i mikroelementów, które przeciwdziałają problemom zdrowotnym, a także powstawaniu problemów skórnych, m.in. zajadów.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here