Stany zapalne skóry powodują duży dyskomfort związany z różnymi objawami, takimi jak ból skóry, uczucie ściągnięcia, pieczenia lub swędzenia. Gdy zaczynają się uwidaczniać problemy skórne, najczęściej sięgamy po rozwiązania do stosowania zewnętrznego. Jednak zapominamy w tym wszystkim, że warto zadbać o swój organizm od wewnątrz. Tym bardziej że stan naszej skóry w dużej mierze zależy od tego, co jemy na co dzień.

Choroby skórne a jelita

Skóra mówi dużo o kondycji naszego organizmu. Wiele chorób można rozpoznać po kolorze i stanie skóry. Mogą się objawiać zasinieniem, zażółceniem lub bladością skóry. W wielu przypadkach różne objawy skórne wyprzedzają, nawet o wiele miesięcy, objawy chorób przewodu pokarmowego. Stan skóry jest uzależniony od diety. Zależność ta jest jednak stosunkowo prosta do wytłumaczenia: pokarm rozkładany jest w jelitach, które są uważane za drugi mózg. Prawidłowo działający układ odpornościowy związany jest więc z odpowiednią mikroflorą jelitową. By była w równowadze,  należy dostarczyć dobre bakterie wraz z dietą w postaci produktów fermentowanych, takich jak: kiszone warzywa, soki z kiszonych warzyw oraz kombucha.

Dieta przeciwzapalna a atopowe zapalnie skóry

Atopowe zapalenie skóry ma podłoże immunologiczne. Nieznane jest jednak jego geneza. Jest spowodowane różnymi czynnikami zewnętrznymi związanymi z alergenami, które powodują reakcję skórną. Jest też spowodowane czynnikami psychomatycznymi jak np. stres. Na początku objawia się obecnością zmian skórnych na twarzy (najczęściej na policzkach). Mają one charakter wykwitów, które łuszczą się i sączą. Z czasem ustępują, by pojawić się w innych częściach ciała, głównie w zgięciach kończyn, karku i nadgarstkach. Zmiany skórne są w okresie zaostrzenia choroby silnie swędzące. U chorych zauważa się ponadto: suchość skóry, nawrotowe zapalenie spojówek, nietolerancje pokarmowe. Wielu osób z atopowym zapaleniem skóry nie toleruje np. białka mleka krowiego, ryb, jajek, cytrusów, truskawek i kakao. Jeżeli po spożyciu danego pokarmu, są zauważalne reakcje skórne, warto ten produkt odstawić. W diecie chorego na AZS warto zadbać o włączenie warzyw i owoców, tłuszczów  omega-3 zdrowe nawyki żywieniowe. Najlepszym źródłem źródłem są: tłuste ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, konopny, siemię lniane, nasiona chia, a także orzechy włoskie oraz migdały. Poleca się także stosowanie oleju konopnego przez około 2 miesiące. Zmniejsza on suchość i świąd skóry stwierdzono bowiem, że nadmiar wysoko przetworzonych produktów, jak białe pieczywo, słodyczy, produkty z białej mąki, czerwonego mięsa, żywności fast food.

Dieta przeciwzapalna i łuszczyca

Łuszczyca jest to przewlekła choroba zapalna, która charakteryzuje się występowaniem łuszczących się wykwitów. Stosowanie diety niskokalorycznej zmniejsza występowanie objawów, co może mieć związek z niskim spożyciem kwasu arachidonowego. Warto u chorych zwiększyć spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, ponieważ działają przeciwzapalne. Nazywamy je dobrymi tłuszczami — są nieocenione w walce z łuszczycą. Szczególnie poleca się oleje rzepakowy, lniany i oliwę z oliwek. W diecie chorych na łuszczce powinny znaleźć się ryby, które są obfitym źródłem tych kwasów. W leczeniu łuszczycy ważną rolę odgrywa także witamina D. Ogromną funkcję pełni też niepozorna zielona herbata. Zawiera antyoksydanty, a badania dowodzą, że w łuszczycy występuje zmniejszona aktywność przeciwutleniaczy. To substancje, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami. Niezbędne w diecie są też owoce i warzywa, szczególnie bogate w kwas foliowy. Świeże warzywa i owoce to składniki szczególnie potrzebne organizmowi chorego na łuszczycę.

dieta przeciwzapalna. na czym polega?
Fot.:Unsplash

Dieta przeciwzapalna i trądzik

Trądzik jest chorobą, która dotyka głównie nastolatków, ale również osoby dorosłe. Na rozwój choroby wpływają stres, niewłaściwa dieta oraz nadprodukcja łoju. Charakteryzuje się zmianami skórnymi umiejscowionymi na skórze twarzy, ramion i tułowia. Leczenie trądziku odbywa się za pomocą preparatów przeciwbakteryjnych, antybiotyków, preparatów złuszczających naskórek – jednak często nie przynoszą one spektakularnych efektów. Na rozwój trądziku wpływa negatywnie żywność przetworzona. Dlatego dieta na trądzik powinna opierać się na zasadach zdrowego i pełnowartościowego odżywiania. Codzienny jadłospis powinien składać się z naturalnych i lekkostrawnych produktów. Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: płatki owsiane, brązowy ryż, ciemny makaron oraz otręby pszenne. W diecie nie może zabraknąć witaminy C, która wspomaga leczenie zmian skórnych. Należy unikać posiłków tłustych, smażonych lub pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Wskazane są zatem dania gotowane w wodzie i na parze, duszone bez obsmażania lub pieczone w folii, lub pergaminie. W diecie przeznaczonej dla cery trądzikowej powinny znaleźć się duże ilości płynów. Optymalne jest przyjmowanie około 2 litrów dziennie. Szczególnie warto przyjmować naturalną wodę mineralną, która wspomoże oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Dietę urozmaica również świeże soki owocowe i warzywne oraz herbatki ziołowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here