Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób. Aby zapobiegać jego dolegliwościom bólowym, warto zadbać o to, co jemy na co dzień. Dieta przeciwzapalna jest to przede wszystkim dieta prozdrowotna, która pozwala poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy oraz nowotworów. Przedstawiamy najważniejsze zalecenia przeciwzapalnej diety i zasady, które pozwolą cieszyć się lepszym nastrojem i zadbać o wyższy poziom energii.

Skąd bierze się przewlekły stan zapalny?

Stan zapalny to proces, który polega na obronie organizmu. Jest niezbędny dla naszego organizmu, inicjuje działanie układu immunologicznego, tak, by mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często jest bagatelizowany. Coraz częstszą przyczyną stanów zapalnych są reakcje alergiczne. Najczęściej są to pyłki, sierść zwierząt lub przetworzona żywność. Stres i szybki styl życia również mogą sprzyjać rozwojowi przewlekłego stanu zapalnego, który powoduje trwałe obciążenie organizmu. Ponadto, nieregularny tryb życia przyczynia się do tego, że układ immunologiczny nie radzi sobie z czynnikami chorobotwórczymi. Gdy proces zapalny przechodzi w przewlekłe, często jest podłożem licznych chorób, w tym również coraz częściej występujących tzw. chorób autoimmunologicznych takich jak zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto oraz RZS – reumatoidalne zapalenie stawów.

Co to jest dieta przeciwzapalna?

dieta przeciwzapalna
Fo.: Unsplash

Dieta przeciwzapalna to specjalny plan żywieniowy, który ma na celu wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego, który powoduje wiele chorób. W związku ze stosowaniem diety przeciwzapalnej, zaleca się przyjmowanie w codziennym jadłospisie produktów spożywczych o działaniu przeciwzapalnym. Duży nacisk kładzie się na produkty pochodzenia roślinnego, ale także zwierzęcego. Dieta przeciwzapalna bazuje na naturalnych, nieprzetworzonych o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Uwzględnia także przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody. Jadłospis przeciwzapalnej diety to przede wszystkim jedzenie – przygotowane w domu. Posiłki powinny składać się z naturalnych produktów, uwzględniając jak najwięcej produktów roślinnych. Są one głównym źródłem antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i innych korzystnych związków.

Choroba Hashimoto – dieta przeciwzapalna

Choroba Hashimoto jest jednocześnie najczęstszym schorzeniem tarczycy oraz najbardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną. Jest to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy prowadzące do niedoczynności tego organu. Dieta dla pacjenta z Hashimoto zawsze powinna być ułożona indywidualnie. Należy odpowiednio dobrać kaloryczność diety i wystrzegać się drastycznego jej obniżania.

Zbyt mała wartość energetyczna jadłospisu może spowalniać metabolizm. W chorobie Hashimoto niezbędne jest białko pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, jaja. Dieta bogatobiałkowa przyspieszy metabolizm oraz powstrzyma wypadanie włosów.
Należy wystrzegać się diet niskotłuszczowych, które powodują zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego i zmniejszają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Dieta osób z chorobą Hashimoto powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, orzechy, pestki, ryby, awokado), zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3. Istnieje silne powiązanie chorób autoimmunologicznych z glutenem, dlatego pacjenci z chorobą Hashimoto powinni rozważyć dietę bezglutenową. Dieta bezglutenowa zmniejsza stymulację układu odpornościowego i może wygasić proces autoimmunologiczny. Powinna być odpowiednio zbilansowana i skonsultowana z dietetykiem. Z kolei mleko i produkty mleczne powinny być „wzięte pod lupę” i spożywane w umiarkowanych ilościach lub całkowicie wyeliminowane z jadłospisu.

RZS – dieta przeciwzapalna

Objawem reumatoidalnego zapalenia stawów jest ból i obrzęk. Najczęściej zajęte są stawy rąk i stóp. Ból jest zazwyczaj najbardziej dokuczliwy w godzinach porannych. Towarzyszy mu uczucie sztywności stawów, które może trwać od kilku minut do kilku godzin. Innymi objawami RZS są: uczucie ogólnego zmęczenia i osłabienia, obniżony nastrój, suchość oczu i w jamie ustnej. Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów powinna charakteryzować się obecnością tłuszczów omega-3, które łagodzą stan zapalny. Ich najlepszym źródłem są ryby, szczególnie ryby morskie. Innymi źródłami kwasów omega-3 są: siemię lniane i olej lniany, olej rzepakowy, olej konopny, olej z lnianki, orzech włoskie. Jednocześnie trzeba pamiętać o tym, że produkty takie jak pestki dyni, słonecznika, olej z pestek dyni, olej z winogron, słonecznikowy i kukurydziany nie są wskazane. Warto je ograniczyć z powodu dużej zawartości kwasów omega-6.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here