Cynk to jeden z mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Jest niezbędnym minerałem zaangażowanym w regulację wielu enzymów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego niedobór jest groźny dla zdrowia i może objawiać się takimi problemami jak zmiany skórne, zahamowanie wzrostu oraz zmniejszona odporność organizmu. Jaka jest rola cynku w naszej diecie? Jakie są źródła oraz czym jeszcze objawia się jego niedobór?
Jaka rolę w organiźmie spełnia cynk?
Cynk to jednej z najważniejszych pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Mimo to, jest niezwykle ważnym mikroskładnikiem, który bierze udział w wielu procesach. a których zapotrzebowanie w diecie jest niższe niż 100 mg/ dobę. Nie oznacza to jednak, że jest składnikiem mniej ważnym od innych. Przeciwnie, pełni w organizmie bardzo ważne role, ponieważ odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Pomaga uniknąć wad wrodzonych i przedwczesnego porodu. U dzieci jest kluczowy dla wzrostu, wagi i rozwoju kości. Co więcej wzmacnia odporność organizmu. Zapobiega infekcjom wirusowym poprzez blokowanie przedostawania się wirusa do wnętrza komórek nabłonka błon śluzowych. Cynk aktywuje tez wiele komórek biorących bezpośredni udział w zwalczaniu infekcji wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych. Chroni przed przeziębieniem i grypą, wspomaga leczenie schizofrenii i depresji, reguluje ciśnienie krwi. U mężczyzn cynk bierze udział w procesie spermatogenezy (odpowiada za prawidłową ilość i jakość plemników) i chroni przed chorobami prostaty, z kolei u kobiet odpowiedzialny jest za regulację cyklu miesiączkowego.
Niedobór cynku – objawy
Deficyt cynku może wystąpić u osób, które w nadmiarze spożywają kawę oraz pokarmy bogate w żelazo, miedź, wapń. Najbardziej jednak narażeni na deficyt tego pierwiastka są sportowcy, kobiety karmiące oraz wegetarianie. Lekarze i dietetycy próbują analizować występujące u pacjentów objawy, które mogą zwiastować niedobór cynku. Jednak w tym przypadku diagnoza nie jest prosta i jednoznaczna. Cynk, odgrywa bowiem tak wiele różnych funkcji w naszym organizmie, że jego brak może objawiać się na bardzo wiele sposobów. O jego niedoborze może świadczyć zarówno utrata apetytu i ospałość, jak i rozdrażnienie i niepokój. Brak cynku może objawiać się pogorszeniem węchu i smaku, osłabieniem słuchu i wystąpieniem szumów usznych. U mężczyzn możliwy jest spadek libido. W przypadku dzieci deficyt cynku powoduje spowolnienie tempa rozwoju. Osoby z niedoborami cynku źle tolerują alkohol i glukozę, dochodzi u nich do anemii, złego gojenia się ran, chorób jelit i biegunek. Objawy niedoboru cynku u dorosłych obejmują rumieniowe zmiany skórne i inne dolegliwości dermatologiczne.
Cynk jest ważnym pierwiastkiem w walce z trądzikiem. Znajduje się w wielu tabletkach doustnych stosowanych w celu pozbycia się tego uciążliwego problemu. Ponadto gęste maści z zawartością cynku również leczą zmiany skórne. Nakłada się je punktowo na miejsca, w których wystąpiły wypryski (o ile nie są to otwarte lub sączące się rany). Maść taka działa przeciwzapalnie, wysusza zmiany trądzikowe, przyspiesza gojenie i poprawia stan skóry.
Badanie krwi oraz objawy nie zawsze dają faktycznego stężenia cynk w organizmie. Dlatego zaleca się ciekawą alternatywę: badanie pierwiastkowe włosów, która daje faktyczną informację jaki jest poziom cynku.
Niedobory cynku prowadzą do wypadania włosów, a ponadto zaburzają działanie układu, co może wtórnie pogłębiać ten problem. Dlatego często poleca się przyjmowanie go dla polepszenia kondycji włosów.

Naturalne źródła cynku
Cynk w jedzeniu występuje głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i właśnie z tych produktów jest najlepiej przyswajalny. Uzupełnieniem diety może być suplementacja. Jeśli w swojej diecie nie często jemy poniższe produkty warto rozważyć suplementy suplementy cynku, które będą dobrym wsparciem dla organizmu.
Największym źródłem cynku są ostrygi. Najbogatszym źródłem są dzikie ostrygi, które w 100 g zawierają aż 60-90 mg tego pierwiastka. Te owoce morza nie goszczą jednak zbyt często goszczą w naszym jadłospisie. Dobrym zamiennikiem, o mniejszej zawartości cynku będą też krewetki, które są dużo bardziej popularne.
Kolejny produkt zdecydowanie częściej gości w naszej kuchni, a jest to czosnek. Czosnek to naturalny antybiotyk, który podnosi odporność, i często nas ratuje podczas infekcji wirusowych. Dba o zdrowe serce i ma właściwości przeciwnowotworowe. Niestety jedne ząbek nie wystarczy, aby zaspokoić dzienną dawkę cynku. Warto dodawać go do posiłków regularnie.
Warto na co dzień spożywać migdały, które zawierają witaminy E, ale są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i cynku. Posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – prozdrowotnych właściwości.