Wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, coraz większą popularnością cieszy się zielona kawa. Zaliczana jest do produktów określanych mianem superfoods. Szczególny rozgłos zyskała wśród osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Filiżanka tego parującego napoju to także przepis na sukces, gdy cenimy sobie dobre samopoczucie, potrzebujemy zastrzyku energii lub chcemy wdrożyć zdrowy tryb życia.

Zielona kawa – co warto wiedzieć?

Często zapominamy, że kawa to pestka owocu i to nie brązowa, tylko zielona. Są to ziarna pozyskiwane z kakaowca, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Tradycyjną czarną kawę uzyskuje się przez włożenie dojrzałych ziaren (w kolorze zielonym) do maszyny służącej do palenia kawy, a następnie ogrzania ich do temperatury 200–300°C. Przez działanie tak wysokiej temperatury kawa uzyskuje czarny kolor, a jej smak i aromat stają się mocne i charakterystyczne. W przeciwieństwie do formy palonej, zawierają znacznie więcej nielotnych związków i kwas chlorogenowy – ostatni hit w odchudzaniu. Jej kolor jest o wiele jaśniejszy od zwykłej kawy – stąd też się wzięła jej nazwa. Zawiera jednak samo kofeiny co kawa czarna, więc mocno pobudza do działania. Ma dużo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Zielona kawa jest źródłem witamin: B1, B2, B12, witaminy C, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Składniki mineralne, jakie znajdziemy w tym zielonym napoju to: fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, potas, miedź, mangan i cynk.

Zielona kawa – jak parzyć?

Zieloną kawę parzy się podobnie jak czarną – rozdrobnione w młynku lub moździerzu ziarna, w ilości około 2 łyżeczek, zalewa się 200–250 ml gorącej wody. By zachować jak najwięcej wartościowych dla zdrowia substancji, nie należy używać wrzątku – woda powinna być przestudzona do 80–90°C. Kawę można serwować z przyprawami – cynamonem, kardamonem, wanilią itd. Można ją też oczywiście posłodzić, choć wówczas jej picie – o ile ma posłużyć redukcji tkanki tłuszczowej – mija się z celem. Zalecana dawka naparu to 2 filiżanki dziennie. Zalecana porcja dzienna to dwie filiżanki kawy wypijane na pół godziny przed posiłkiem. Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Należy jednak pamiętać, że tak przygotowana kawa nie zastąpi odpowiednio zbilansowanej diety i codziennej dawki ruchu. Może być jednak pełnić świetne uzupełnienie. Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości surowych ziaren kakaowca.

Zielona kawa – jakie ma właściwości?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. Ekstrakt z ziaren zielonej kawy może służyć także jako całkowicie naturalny detoks. Pomaga oczyszczać wątrobę, dzięki czemu uwalnia organizm z rozmaitych toksyn, które mają negatywny wpływ na kondycję skóry. Kawa zielona może pomagać usuwać z organizmu substancje, które na różne sposoby uszkadzają włosy. Wysoka zawartość antyoksydantów w ziarnach jest bardzo korzystna dla ich struktury. Ponieważ kawa zielona pomaga walczyć z toksycznymi i szkodliwymi związkami, wspiera to utrzymanie silnych, zdrowych i pięknych włosów.

zielona kawa jak działa?
Fot.: Unsplash

Zielona kawa – pozytywny wpływ na odporność

Zielona kawa może wspierać również układ immunologiczny, a pozyskiwany z jej ziaren wyciąg może być bardzo skuteczny w poprawie funkcjonowania systemu odpornościowego. Pozytywnie odbija się to na praktycznie wszystkich aspektach codziennego życia. Co prawda kofeiny w zielonej kawie jest niewiele, jest ona uwalniana stopniowo w naszym organizmie. Dzięki temu skutkami działania tej substancji można się cieszyć znacznie dłużej, co z pewnością docenią osoby żyjące dość intensywnie.

Zielona kawa – doskonały antyutleniacz

Kwas chlorogenowy należy do grupy związków zaliczanych do antyutleniaczów, przede wszystkim neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i metale ciężkie oraz hamują lub opóźniają wczesne etapy powstawania komórek nowotworowych. Wykazano również, że, zdolność antyoksydacyjna kwasu chlorogenowego jest większa niż kwasu askorbinowego.

Kofeina i wysoka zawartość kwasu chlorogenowego regulują stężenie cukru we krwi. Obniżają one poziom jego wchłaniania z przewodu pokarmowego, w ten sposób wymagają od organizmu, aby pobierał on energię z tkanki tłuszczowej. Działanie kwasu chlorogenowego polega także na tym, że hamuje on napady głodu, przez co nie zjadamy wielkich porcji posiłków i nie podjadamy pomiędzy posiłkami. Spożywanie regularnie zielonej kawy nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jak to się dzieje przy innych suplementach diety. Jest ona w 100% naturalna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here